Back to top

Challenge No. 2 – A Sitting Room & Library

House & Garden Magazine – March 2020

In the second of a new series the editors of House & Garden Magazine have challenged our interior design team to create a sitting room and library that’s any philanthropists’s dream …

Janine stone sitting room - house and garden

About the design :
This month’s brief challenged us to create a post-modern sitting room and library for a high-profile client, with a vast 12,000 sq.ft. new build property on the Berkshire/Surrey border. The lifestyle and work requirements of the client necessitated a dual-purpose space to both relax with loved ones and occasionally conduct private business.

A cornerstone of our response was creating a space that had elements of both sitting room and private library. Upstairs our design team have provided the client with an area to work, study and indulge his appetite for knowledge. In contrast, the downstairs space features a more relaxed seated area that’s comfortable enough for any member of the family to cosy up with a book and formal enough to host one-to-one meetings. Undoubtedly the client’s extensive collection of books is the central decorative feature that marries these two spaces together.

A distinct feature of this design is the spiral staircase which is hidden behind the rear wall and connects the two floors. The design removes the distraction of people moving between floors. A further element of boardroom luxury appreciated in the house hold is whisky cabinet and bar that is concealed discretely behind the central artwork (by Alexander Brodsky) on the ground floor.

Janine Stone comments:
“It’s always a challenge to make a large space feel intimate. From the bespoke interior wall cladding to the cabinetry, our designers have applied great ingenuity to create a fine balance of formality, comfort and warmth.”

“This library room and lounge scheme is a post-modern style, with clean-straight architectural lines and several contemporary fixtures and furniture pieces.”

House & Garden comment on Janine Stone’s creative response:
“It takes considerable skill to infuse a space with grandeur and retain a sense of intimacy, but that is exactly what the architectural team at Janine Stone has achieved with this room.”

How To Follow The Series …

An summary version of Janine Stone & Co.’s second design challenge and their response is available to read on the House & Garden website.

Further exclusive content and behind the scenes information is available on the Janine Stone website and Instagram (@janinestone_co), where you can keep up to date with the various design challenges House & Garden will be setting us over the course of this year .

For media related enquiries:

Please email: bradley@janinestone.com